Az univerzum a tornateremben – Szabolcs Online

Nyíregyháza – Az egész világegyetemet hozta el a gyerekekhez a Csillagszekér Planetárium.

Az aztán a móka, ha az éjszakai égbolt szépségében fényes nappal is gyönyörködhetünk, ráadásul épp egy tornateremben. Márpedig pontosan ilyen élményben volt részük azoknak az iskolás gyerekeknek és óvodásoknak, akik ellátogattak pénteken a Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményébe, ahol szakavatott kutatócsillagászok planetáriumi látványossággal s érdekes előadással vártak mindenkit.

Nem csak a csillagászathoz jó

A tornaterembe lépőket egy hatalmas, 7 méteres, könnyűfém-szerkezetes kupolasátor fogadta. A belsejében egy számítógép vezérelte, halszemoptikával felszerelt projektorral vetítettek látványos filmeket a gömbfelületre.

– Egy – az élet keletkezését bemutató – filmet hoztunk el mára, amiből kiderül, hol tart a téma kutatásában a tudomány, s mit gondolunk ma az élet kialakulásáról – mondta el lapunknak Szing Attila, a Stratolab Kutató, Fejlesztő és Innovációs Kft. ügyvezetője.

– Az emberek ahhoz szoktak, hogy a planetárium egyenlő a csillagászattal, de miután a rendszer digitális, bármilyen tudományterület bemutatására alkalmas. Vagyis a természettudományos tárgyak mellett akár az irodalom vagy a történelem is egy-egy bemutató része lehet, sőt zenei programokat is tartottunk már egy ilyen gömbsátorban. Ahogy mondani szoktuk, a határ valóban a csillagos ég, – ismertette a lehetőségeket a 10 éve ismeretterjesztéssel foglalkozó szakember.

Élőszóval tartalmasabb

Kiderült, hogy a cég többféle – 5 és 6 méteres – kupolával is rendelkezik, így alacsonyabb belmagasságú helyekre is beférnek. Bőven el vannak látva vetíthető munícióval, ami – lévén, hogy a sátor szemüveg nélküli térhatású illúziót kínál – kivételes élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. De ettől valamivel többet szerettek volna adni a közönségnek, ezért inkább az élőszavas bemutatókra helyezik a hangsúlyt. Ezáltal az iskolák tanterveihez is könnyebben hozzáigazítható a kínálat. Természetesen napközbeni és éjszakai programot egyformán kínálnak, gyakran van náluk hidrogén-alfaszűrővel ellátott csillagászati távcső is, amivel remekül megfigyelhetők a napkitörések és a napfoltok.

– Most például meteoritdarabokat hoztunk el a gyerekeknek, szeretnénk, ha átéreznék, hogy egy több milliárd éves követ tartanak a kezükben, olyasmit, ami megjárta a világegyetemet. Ilyenkor egész napra kitelepülünk, s ebbe 9–10 előadás is belefér. Mivel a sátor 50 férőhelyes, naponta akár 500 nézőt is fogadni tudunk. Szeretnénk megmutatni a gyerekeknek, hogy a természettudományok szépek, mert nem jó, hogy az űrkutatás és a biológia századában az elenyésző fizika- és biológiaórán kevés szó esik az űrkutatásról és a csillagászatról – mondta el Szing Attila.

– KM-MJ –

Lesz miről beszélgetni

Azt már Veres László tagintézményvezető-helyettes árulta el nekünk, hogy ezt a remek oktatási formát egyik kolléganője, Sesztákné Rácz Éva tanárnő fedezte fel egy családi kirándulás alkalmával. Átgondolták a lehetőségeiket, s rövid időn belül hozzá is fogtak a szervezéshez. S ha már eljött hozzájuk a Csillagszekér, a saját gyermekeiken kívül az anyaintézmény tanulóit is vendégül látták, s a közeli óvoda kis neveltjeit is meghívták. A nagyobbakkal pedig lesz miről beszélgetni a fizika- és a biológiaórákon.

Forrás: Szabolcs Online